Met deze tips is het gras nooit meer groener bij buren!

Met deze tips is het gras nooit meer groener bij buren!

Heerlijk is het. In de lente of de (na)zomer nog lekker genieten op het gazonnetje. Glaasje drinken erbij. Het groene gras straalt naar je. Al moet je daar natuurlijk wel wat voor doen, want het gras wordt niet zomaar zo prachtig groen. Het is dus zaak dat u in de lente al begint met de voorbereidingen, zodat uw gazon mooi groen wordt.

Gras heeft namelijk vaak hulp nodig om mooi en gezond te zijn. Het is vaak al gauw te zien wanneer een gazon te weinig zorg en aandacht krijgt. Het gras wordt vaak bruin en dor. Het onkruid komt opzetten. Voorkomen is beter als genezen! Met deze vier tips van Tuin en Graszoden weet u zeker dat uw gras geen last krijgt van deze vervelendheden!

Tip 1: Pak de grasmaaier!

Het is een echte afrader om het gras lang te laten worden. Wanneer gras te lang wordt, gaan de wortels een soort van op non-actief. Het is het beste om de grassprieten zo’n vijf centimeter lang te laten worden. Door het gras regelmatig te maaien groeit het gras nooit veel langer. Het gazon blijft zo gezond. Het wordt aangeraden om tussen april en september het gras ongeveer een keer per week te maaien, al hangt dit natuurlijk ook wel een beetje af van uw tuin en de weersomstandigheden. Nadat u het een aantal keer gedaan heeft krijgt u er wel een beetje gevoel in wanneer en hoeveel u maaien moet.

Het maaien is ook een handig middel tegen onkruid. Voor het beste resultaat laat u het gemaaide gras niet op het gazon liggen. Hark het op of neem een grasmaaier die het gemaaide gras al van zichzelf opslaat.

Tip 2: Bijzaaien

Het kan zo zijn dat uw gras hier en daar wat kale plekken bevat. Dit kunt u simpel oplossen door wat bij te zaaien. Het is het beste om dit al in de lente te doen. Op deze manier hebben de zaadjes voldoende tijd om uit te komen. In de zomer is het gazon dan prachtig egaal. Er zit echter wel een grens aan het bijzaaien. Als uw gazon in een slechte conditie is, is het vaak beter om het gehele gazon te vervangen in plaats van alleen bij te zaaien. Een nieuw gazon heeft vaak verse graszoden die al voorgekweekt zijn, dit zorgt ervoor dat ze al veel levensvatbaarder zijn. Graszoden kan je ook door het hele jaar heen leggen omdat ze wel wat kunnen hebben. Het hangt een beetje van jezelf af vanaf wanneer je gaat kiezen voor een geheel nieuw gazon, maar wanneer u meer bruin als groen ziet is het verstandig om voor graszoden te kiezen.

Tip 3: Ga eens aan de slag met kalk

Kalk? Ja kalk! Kalk is een mineraal. Het heeft invloed op de zuurgraad van de bodem waar het gras op aan het groeien is. Dingen als mos en onkruid houden niet van een kalkrijke bodem, en zullen dus niet uw tuintje opzoeken! U kunt de kalk bij vrijwel ieder tuincentrum krijgen. Gebruik het kalk uiterlijk in februari, zodat uw gazon groen en onkruidvrij is in de zomer.

Tip 4: Geef je gazon extra voeding: mest!

Net als mensen heeft ook gras voeding nodig om mooi en gezond te blijven. Na een tijdje heeft gras alle voeding uit de bodem en wortels opgenomen. De kans dat het lelijk wordt is dan dus aanwezig. Maar niet als u extra voeding geeft. U kunt kiezen uit kunstmest of mest die biologisch is. Biologische mest is vaak wat effectiever en bovendien ook duurzamer. U kunt het beste meerdere keren per jaar uw gazon bemesten, het beste is het voor het begin van ieder seizoen, dus ongeveer in maart, juni en september. Let wel op dat kalk en mest niet samengaat, dus wacht een maand met mesten wanneer u kalk gebruikt.

Volg al deze tips gedurende het jaar en geniet in de zomer van een heldergroen, prachtig en gezond gazon! Al uw buren zullen jaloers zijn. Lekker genieten in de tuin.

(316)