Je gazon onderhouden in vijf stappen

Een mooi, strak, groen gazon is voor veel mensen belangrijk. Het vergt wel veel onderhoud om dit constant te hebben. Er zijn een aantal stappen die je in het voorjaar kan ondernemen om het gazon gezond te krijgen en te houden. Wel is het afhankelijk van de staat van het gazon wat er precies moet gebeuren. Een jong ingezaaide grasmat heeft behoefte aan veel water, een gazon dat beschadigt is heeft juist behoefte aan herstelwerkzaamheden. Warentuin legt uit welke stappen je kan ondernemen.

Verticuteren

Het is belangrijk voor graswortels dat ze genoeg zuurstof krijgen, anders gaan ze stikken en zo krijg je een heel bruin, kaal gazon. Door je gazon te verticuteren kan het gazon beter ademen en komt water makkelijker bij de wortels, waardoor het mooi groen blijft. Verticuteren is eigenlijk niets meer dan het doorsnijden van alle wortels en het verwijderen van een harde onderliggende laag mos of tuinafval.

Inzaaien van het gazon

Na het verticuteren kunnen er kale plekken ontstaan omdat het mos verwijderd is, maar dit is niet erg. Omdat verticuteren voornamelijk in het voor- of najaar gebeurt heeft het gras genoeg tijd om binnen een paar weken weer helemaal te herstellen door de kale plekken opnieuw in te zaaien. Houd er wel rekening mee dat de plekken die opnieuw zijn ingezaaid voortdurend vochtig gehouden moeten worden.

Afhankelijk van de grond moet je kalk strooien

De grond is uiteraard zeer belangrijk voor gras om te groeien en gezond te blijven. De juiste zuurgraad is hierbij van groot belang, dit verbetert namelijk de opname van de voedingsstoffen waardoor het gazon gezond blijft. Meestal is kalken jaarlijks één keer nodig, de zuurgraad van de grond kun je testen door een bodemtest uit te voeren. Als de zuurgraad te laag is kan je deze weer omhoog halen door kalk te strooien, de hoeveelheid is afhankelijk van de zuurgraad. Je hoeft in principe geen rekening te houden met het weer aangezien kalk direct wordt opgenomen door de grond, het kan dus niet verbranden of wegspoelen door de regen.

Bemesten

Tijdens het maaien haal je ook belangrijke voedingsstoffen uit de grond, dit tekort kun je weer aanvullen door het gazon te bemesten. Het wordt aangeraden om organische mest te gebruiken, aangezien deze beter is voor de grond en het zorgt voor een snellere groei. De beste momenten om te bemesten is in het voorjaar en in juni/juli.

Het gazon maaien

Maaien is belangrijk om een mooi dicht gazon te krijgen, buiten dat te lang gras niet goed voor het gazon is zorgt het er ook voor dan onkruid wordt verwijderd. Maaien moet wel vaak gebeuren, het wordt aangeraden om vanaf mei tot oktober wekelijks te maaien, het liefste wanneer het droog is.

(108)