Het voorjaar nadert en de grote vraag is dan voor veel mensen: gaan we wat doen aan de tuin? Een lastige vraag, zeker wanneer je geen inspiratie hebt.
Het kijken naar de bekende televisieprogramma’s over tuinieren kan soms best demotiverend werken. Het lijkt allemaal zo makkelijk om op een snelle manier iets aan de tuin te doen. Nadeel is dat de programmamakers gesponsord worden en dat de programma’s niet waarheidsgetrouw zijn. Zo laat men bepaalde werkzaamheden, vaak voorbereidende werkzaamheden, niet zien. Omdat er gesponsord wordt, hoeft er niet gekeken te worden op een euro meer of minder.
Begin je er zelf aan, dan kom je er al snel achter dat het een tijdrovend karwei is. Het volledig aanpassen van de achtertuin bijvoorbeeld kan soms wel enkele dagen duren. Natuurlijk kun je de werkzaamheden uitbesteden aan een tuinarchitect of aan andere vakmensen.
Afvoeren
Wanneer je ervoor kiest om een professional in te schakelen, dan doe je er verstandig aan om na te gaan in hoeverre je echt zaken niet zelf kunt uitvoeren. Het afvoeren van oud materiaal, zoals meubilair, aarde en ander afval is iets dat je zelf kunt doen. Het kost je mogelijk een zaterdagochtend werd en een aantal ritten naar de milieustraat. Deze werkzaamheden kunnen de kosten drukken. Dit geldt natuurlijk ook bij een bedrijfstuin maar dan wordt het meegenomen in de algehele bedrijfsvoering.
Een ander aspect waar je rekening mee moet houden, dat zijn de voorrijkosten. Huur je zelf een bedrijf in uit een andere gemeente, dan moet je rekening houden met voorrijkosten. Kies je voor een bedrijf binnen de gemeente dan zijn deze er vaak niet of ze zijn lager.
Kosten in de hand houden, dat is iets dat soms lastig is. Zeker wanneer je bedenkt dat een derde, een tuinarchitect of hoveniersbedrijf, nu beslist over de kosten. Ook dat heb je zelf in de hand. Je kunt voorstellen of je kiest voor de duurste materialen of niet. Hoe graag de tuinarchitect of hovenier dit wil, de duurste materialen zijn niet altijd de beste materialen.
Financieren van de verbouwing.
Mocht je nu ècht tegen een onoplosbare situatie aanlopen, dan zou je ervoor kunnen kiezen om geld te lenen. Wil je het risico niet lopen dat je leent bij een instelling waarvan je niet zeker bent of dit gunstig is, dan zit er maar een ding op: blijven sparen. Sparen om er zo voor te zorgen dat je uiteindelijk wel een investering kunt doen in een nieuw tuinontwerp.
Vergeet alleen niet dat het ook mogelijk is om de werkzaamheden in delen uit te voeren. Denk bijvoorbeeld eerst aan de bestrating en de aanleg van een gazon. Daarna kun je het met accessoires geleidelijk aan mooier maken. Op deze manier spreid je de kosten over een langere periode, dat wel. Je hoeft echter geen grote investering ineens te doen.
(109)